Hvad inspirerer dig?


Kroppe, bevægelse, sansning, dans, vand, træer, musik, arkitektur, digte - og så selvfølgelig andre kunstnere.


Jeg er vokset op tæt på Louisiana. Vi kom der, legede i parken, skulpturerne var en del af den nære verden. Kunst var altså ikke noget ophøjet fremmed.


Er det godt for børn at lege rundt skulpturer?


Ja! Lige som det er godt for børn at blive præsenteret for forskellig slags mad og forskellige musik stilarter. Det imødekommende eller legende i skulpturer er skønt. Jeg er inspireret af nærhed, det der skaber den, og det der fjerner os fra den.


Mine skulpturer kommer ikke ud af tænkning. Selvfølgelig er der tanker i selve processen, men jeg ser det mere som at stille mig til rådighed, og blot nyde at skabe, selv om der også er faser i processen der er slidsomme og konfronterende. Det sværeste og mest frustrerende er at mærke mine begrænsninger, når jeg ikke kan få det frem jeg ønsker at vise og skabe.


Du omsætter altså tanker og følelser i stenen?


Jeg ved ikke hvad jeg gør, men jeg ved, at når jeg gør det, føler jeg en stor fred. Når et værk er færdigt, føler jeg en stor tilfredstillelse og glæde.


Jeg bryder mig ikke om at forklare. Alle skal have lov til at opleve det de selv vil, kan og tør. De skal vel ikke have mit filter på. Hvad skal de med det? Det er kunstnerens opgave at stille sit ego i baggrunden, at lade noget større operere. Men det er uhyre svært. Vi vil så gerne præstere og elskes.


Men i og med at du lægger dine følelser i et værk, hvad så hvis beskueren opfatter det som noget andet?


Det er deres oplevelse! En forklaring til et værk eller en fortælling om en kunstner tilføjer nogle gange en ny dimension og åbner for en større oplevelse af det de har skabt. Jeg ser det ikke som en nødvendighed for den type kunst jeg laver. Men skulle nogen være interesseret i hvad jeg har tænkt i forbindelse med en skulptur eller et billede, vil jeg gerne dele mine oplevelser og tanker med dem.


Er det kunstnerens opgave at rykke ved dagligdagen?


Ja, især at rykke os ind i nuet, rykke ved fordomme, og andre begrænsninger vi bærer rundt på. Men kunst er så meget og kan så meget.


Hvad er "kompliceret kunst"?


Meget gennemtænkte værker. Formidlingen bliver så meget nuanceret.


Tag Mona Lisa - et banalt portræt, men bliver folk nogen sinde færdige med det?


Ja, måske bliver de færdig med det en dag. Men det fortæller dog stadig en historie om menneskene!


Har du gået på kunstskoler?


Jeg har gået på Skolen for Billedkunst, og taget kurser i klassisk modellering og klassisk tegning. Jeg har tegnet en del croquis.


Har du nogen mentorer?


Egentlig ikke, men jeg har mødt en masse mennesker der har været meget opmuntrende!


Højeste ønske er...?


At kunne fordybe mig uforstyrret i ugevis. At kunne male himmel og hav. Og meget meget mere....


© 2010-2011 Cecilie Thaning